Tegenwoordig zijn senioren online massaal te vinden. Het internetgebruik onder ouderen neemt de laatste jaren steeds meer toe. Met name social media en ook mobiele chatprogramma’s zijn populair in deze oudere doelgroep. Inderdaad, het zijn de 65-plussers die bezig zijn met een inhaalrace als het gaat om het gebruik van internet. Ouderen vinden het belangrijk onafhankelijk te blijven. Vandaar dat het voor hen belangrijk is om ook online de weg te vinden want dat draagt bij aan de onafhankelijkheid. Het maakt hun wereld groter en leuker. Al deze bevindingen komen uit het marktonderzoek van Ruigrok Netpanel (What’s happening online, 2016). In deze blog vertel ik je wat de online trends zijn bij ouderen in Nederland en hoe jij dit zou kunnen toepassen voor jouw bedrijf.

Social media erg populair

Heeft jouw oma of opa wel eens iets van jou geliked op Facebook? Niet verwonderlijk, want de oudere generatie is steeds vaker te vinden social media. Facebook is veruit het meest populaire social media platform onder senioren. Maar liefst 66% van de 65-plussers maken gebruik van dit platform. Het chatprogramma WhatsApp staat op een tweede plek.

Benieuwd van welke social media kanalen senioren nog meer gebruik maken? Bekijk het hier.

Afbeelding: Ruigrok Netpanel What’s happening online, 2016

Passief is van yesterday
Ouderen hadden jarenlang een passieve houding ten opzichte van social media en het internet, maar tegenwoordig worden de voordelen ervan gezien. Veel 65-plussers maken gebruik van het internet om in contact te komen met familie of vrienden. Ook hernieuwd contact met vrienden van vroeger neemt toe door het gebruik van internet.

Whats App gebruik onder ouderen stijgt
Ook de ouderen hebben kennis gemaakt met chatprogramma’s als WhatsApp en Facebook Messenger. Net zoals onder de rest van de Nederlanders is WhatsApp één van de populairste apps voor op de mobiele telefoon. De komende jaren zal het gebruik van WhatsApp alleen maar toenemen. Dit is te verklaren door het toenemend gebruik van smartphones onder senioren.

Invloed op het dagelijks leven
Internet heeft een belangrijke rol ingenomen in het leven van ouderen. Het gebruik van digitale apparaten zorgt ervoor dat ze in contact blijven met anderen en dat ze minder afhankelijk zijn van bijvoorbeeld hun familie. Zonder internet zou het leven van de senioren saaier, moeilijker en duurder maken. Aan de andere kant blijft er natuurlijk ook een groep ouderen die het geen probleem vindt om naar het loket op het gemeentehuis te gaan of een bezoek te brengen aan de bank om hun bankzaken te regelen.

Waar gebruiken senioren het internet voor?
Naast dat internet en social media het contact met familie en vrienden vergemakkelijkt, wordt het internet natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruikt. Denk hierbij vooral aan e-mails versturen en lezen en informatie opzoeken. Daarnaast biedt het internet de ouderen ook een aantal praktische gemakken zoals internetbankieren, online aankopen doen en het plannen van een reis met het openbaar vervoer.

Feitje: Er zijn meer mannen dan vrouwen onder senioren die gebruik maken van het internet! Maar over het algemeen genomen neemt het aantal ouderen dat internet gebruikt toe. Dit is terugte zien in onderstaande grafiek. (CBS, 2016)

Afbeelding: CBS, 2016.

De doelgroep ouderen bereiken?

Naar aanleiding van deze trends zal het voor jou geen verrassing zijn dat je echt iets moet gaan doen om online deze doelgroep te bereiken. Ouderen lezen niet alleen old school kranten, tijdschriften en boeken maar zitten vooral ook online. Je kunt er niet omheen: senioren zijn meer online dan ooit tevoren en hier liggen voor jou zeker mooie kansen! Maar waar begin je?

Wij helpen je graag verder! Bereken nu hoe groot jouw doelgroep online is door onderstaand formulier in te vullen.

Bron: Whats happening online, Ruigrok Netpanel, 2016.  

"Wil jij weten hoeveel mensen jij kunt bereiken op Facebook met jouw bedrijf?"

Sten Knaven
Marketing Director

SENIORENMARKETEERS

SeniorenMarketeers is een van de merken van Signum Marketing en is gespecialiseerd in online marketing in de senioren branche.
Meer weten over hoe wij dit doen?